Tijdens een Vedic Art cursus ervaar je de 17 principes van creatie. Ze staan nergens beschreven. Om ze te begrijpen ga je door de ervaring van dit speciale proces van schilderen, wat bedoeld is om je innerlijke wijsheid te wekken. Door dit proces geef je expressie aan wat je binnen in je draagt, in je hart. Je schildert je leven, dingen waarvan je houdt, dingen waarover je droomt, dingen waarvan je bang bent of die je wil helen. De enige inspiratie is jouw innerlijke leven. Via deze methode kunnen we oefenen om op nieuwe manieren te handelen en onze begrenzingen overstijgen. Je opent meer en meer voor veranderingen in het leven, “Life is about change”.

~ Curt Källman

 

Life is about change

VEDIC ART

Verstillend, Verrassend en Verruimend


Verstillend

De eerste stap in Vedic Art “the Line” maakt je hoofd leeg, het brengt je in dat deel van de hersenen waar je intuïtie en creativiteit zitten. Iedere les wordt met dit principe begonnen, zodat je uit je “doen” in je “zijn” komt. Omdat je met dit principe iedere les begint kunnen ook de rest van de stappen in die verstilling gebeuren en kan de creativiteit steeds opnieuw gaan stromen. Curt zou zeggen dan is de deur opengezet voor de Hindoe Godin der creativiteit, Saraswatti.

Verrassend

Bij het begin van een schilderwerk zijn er vaak ideeën in je hoofd hoe je het zou willen, maar wanneer je in de creatieve stroom zit, verdwijnen die ideeën vanzelf.
Dan kun je het creatieve proces haar gang laten gaan en weet je nooit wat er uitkomt. Wat jij maakt is uniek en niemand anders kan dat, zo kan jouw eigen kunst ontstaan en kun je voor resultaten komen te staan die je zullen verrassen!

Verruimend

Schilderen vanuit plezier omdat het niet mooi hoeft te zijn, lekker spelen met verf want het hoeft niets te worden! Wat je maakt is een spiegel van jezelf, waar jij op dit moment in je leven staat. Of je nu begint met schilderen of allang bezig bent, Vedic Art maakt je bewust van je zogenaamde “veilige” patronen zoals- ik kan niet schilderen of- zo schilder ik altijd al. Door je dit bewust te worden kunnen deze oude overtuigingen los gelaten worden. De bewustwording begint in je schilderwerk en werkt automatisch door: meer ruimte in het schilderen, meer ruimte in je leven!

Curt Källman

Het ontstaan van Vedic-Art

Tijdens zijn opleiding aan de koninklijke kunst academie in Stockholm in 1964, kreeg Curt een spirituele ervaring die zijn leven veranderde, hij ervoer een te zijn met alles en iedereen en deze ervaring duurde 4 dagen.  Hierna raakte Curt geïnteresseerd in meditatie en een paar jaar later ontmoette hij de Maharishi Mahesh Yogi die in die tijd  een kunstschilder zocht om een opleiding te creëren die een combinatie zou zijn van schildertechnieken en oude Vedische wijsheden . De Mahariji voorzag dat deze opleiding een nieuw bewustzijn zou bewerkstelligen in de kunst en zich langzamerhand over de hele wereld zou gaan verspreiden.
Toen zij elkaar ontmoeten en de Mahariji aan Curt over zijn plannen vertelde bedankte Curt voor de eer, hij was een bescheiden man en dit plan leek veelte groot voor hem. Toen wist de Maharjij dat hij de juiste man gevonden had en hebben ze hier samen aan gewerkt. Hierna heeft Curt het concept mee genomen naar Zweden en van Vedic Art zijn levenswerk gemaakt.
Jarenlang heeft hij de 17 stappen op familie en vrienden uitgetest en in 1988 startte hij zijn Vedic Art school in Höör in Zweden. Het eiland Öland is de plek waar de familie Källman de Vedic Art cursussen geeft. De laatste 20 jaar is Vedic Art een grote hit in Zweden en Scandinavië en is zich nu over de hele wereld aan het verspreiden!