Luminous Vedic Art Anja Atulya

Nederlands English


FertilityEnkele persoonlijke ervaringen met Vedic Art

Mijn eerste lessen in Vedic Art heb ik in 2013 bij Anja Atulya gevolgd.
Als kind was ik vrij creatief maar daar was toen geen ruimte voor, ik pakte het schilderen een paar jaar geleden voorzichtig weer op. Door de basis cursus bevrijdde ik mijzelf van het moeten (inbinden) en leerde ik mijn ruimte in te nemen. Schilderen vanuit een dieper bewustzijn waar het gaat om het doen, wat mij weer in contact bracht met mijn innerlijke kind. Na een intense periode waarin ik veel heb geschilderd en een nieuwe baan vol prikkels, kreeg ik het gevoel dat ik het contact met mezelf was kwijt geraakt. Dit spoorde mij  ertoe aan om in de lente van 2015 de vervolgcursus te volgen. Tijdens deze lessen kwam naar voren dat ik was gegroeid en hoe!
In de basiscursus schilderde ik vooral heel precies en op klein formaat, maar in de vervolgcursus durfde ik doeken van 200 x 100 cm te beschilderen, zoals dit schilderij 'Fertility'. Ook durfde ik meer te experimenteren, ik heb doeken gekreukt en erop gestampt, wat een heerlijk gevoel van bevrijding bracht. Bovendien merkte ik hoe fijn het was om 5 uur in een week helemaal voor jezelf te hebben, werk en privé slokken zoveel tijd en energie op dat jezelf makkelijk kan vergeten, maar uiteindelijk gaat het erom dat je tijd voor jezelf neemt. Mijn thema in beide lessen was vooral het loslaten en durven doen! Ik bedank Anja Atulya voor het aanvoelen van mijn obstakels en voor de fijne lessen vol mooie en productieve energie. Settia

 

Surrender 120-95 cm 2009Het pad van Vedic Art laat je creativiteit stromen en nodigt je uit om heerlijk diep in de verf te 'duiken'. Als beeldend kunstenaar heb ik weer een nieuwe dimensie ervaren van 'spelen en schilderen'. Anja Atulya wijdt je in de 17 Vedische stappen in met een mooie mix van speelsheid, diepzinnigheid en nuchterheid.
Wat mij het meest is bijgebleven is de stilte die je vanuit jezelf kunt laten ontstaan. Gewoon omdat die er al is, zoals het vermogen om te schilderen er al is.
Voor iedereen kan Vedic Art een feest van thuiskomen zijn.
Dank je wel Anja Atulya !
Eleonore

Dit voorjaar heb ik de cursus Vedic-Art gevolgd en ik was heel benieuwd wat het me zou brengen. Wij vormden een zeer gevarieerde groep, wat leeftijd en wat schilderachtergrond betreft, maar het was verrassend om te zien hoe, in dit geval 6 personen, toch snel een groep vormden. Mijn ervaring is dat, hoe meer onbevangen en opener je bent, hoe meer resultaat Vedic- Art heeft. Kennis van techniek om te schilderen is eerder een nadeel dan een voordeel, omdat je leert  vanuit je hart te schilderen i.p.v. met je hoofd. Dat betekent vaak dingen afleren. Door het schilderproces leer je inzicht te krijgen in jezelf, te genieten van het werken met kleuren en materialen. Het verbazende vond ik elke keer weer, dat de stap waarmee we in de les gewerkt hadden, in de periode daarna doorwerkte in mijn dagelijkse leven. Mij heeft het net de zetjes gegeven, die ik nodig had en de inspiratie om weer creatief bezig te zijn. Dank aan Anja Atulya, die elke keer weer een fijne sfeer creëerde.
Diana.

ervaring met Vedic artOok al schilder ik al mijn hele leven, Vedic Art bracht een hele nieuwe impuls in mijn werk. Vroeger was ik ‘afhankelijk’ van de aan of afwezigheid van inspiratie, maar wanneer je schildert vanuit je innerlijke bron, vanuit wat er ontstaat in het NU, is er het pure plezier van werken met kleur en verf en materialen. Wat er NU ontstaat, is altijd goed, het eindresultaat is ondergeschikt aan het ervaren en de houding waarmee je werkt. Toch ben ik op resultaten gekomen die ik nooit had kunnen vermoeden. Verwondering is een woord dat past bij Vedic Art. Verwondering van wat er ontstaat, zonder vooropgezet plan of idee. Vedic Art is moeilijk uit te leggen omdat je het eigenlijk zelf moet ervaren. Maar wat ik wel kan zeggen is dat het bij mijzelf innerlijke deuren heeft geopend en dat ik weet dat het een verrijking zal zijn in ieders leven, of je nu een beginner bent of een gevorderde artiest. Anja Atulya is een fijn mens om bij in de buurt te zijn. Haar prettige en vooral open houding heeft mij geholpen de verschillende stappen te doorlopen.
Heel veel dank, Isis

De cursus Vedic Art heeft heel veel bij me losgemaakt.
Ik kon voelen dat er een enorm reservoir creatieve energie werd aangeboord, en dat ging stromen.
Ik kreeg veel meer energie en nieuwe ideeën, enthousiasme en passie.
Ik heb de cursus als heel leuk en zeker ook als zeer helend ervaren.
Dat helende aspect uitte zich o.a. ook in dromen waarin me veel duidelijk werd.
Ik voel ook beter mijn echte, diepe verlangens en luister daar beter naar.
Ik weet zeker dat ik ook een hoop ballast en blokkades heb losgelaten,
waardoor mijn leven meer 'stroomt' dan voorheen.
Ik ga ook de verdiepingscursus doen, om dit proces op gang te houden en om steeds meer bevrijding te ervaren.
Kia

De deur
“Position”is het enige principe dat van te voren bekend wordt gemaakt zodat de cursisten zich hier op kunnen voorbereiden en de enige iets wat therapeutische: wat staat je nog in de weg?
“Voordat ik naar de derde cursusdag kwam wist ik wat ik zou gaan maken.
De hele reis per trein tram en bus liepen de tranen al over mijn wangen.
Ik wist dat hoe ik nu in het leven stond voor een belangrijk deel te maken had met een ervaring die ik had als kind voor een gesloten deur te staan.
Ik was nog geen vijf jaar, mijn vader was twee jaar daarvoor overleden, en mijn moeder trachtte met zeven kinderen te overleven, daarvan was ik de jongste.
ervaringenIk moest alleen van school naar huis lopen wat ik verschrikkelijk vond, ik was nog zo klein dat ik niet bij de bel kon, het enige dat ik wel kon was het hekwerk betasten dat het bovenste deel van de deur vormde. Een voorbijganger belde voor mij aan, maar er was niemand thuis zodat de deur gesloten bleef. Ik voelde mij verdrietig, alleen en in de steek gelaten, eerst door mijn vader en nu ook nog door mijn moeder.
En nooit was er ruimte geweest om dit te voelen, echt te doorleven, tot het moment dat ik die deur begon te maken. Al mijn emoties, gevoel, mijn hele leven tot nu toe stopte ik in die opdracht. Ik vond mijn werk (de deur) niet mooi maar het betekende wel heel veel voor mij,
ook omdat ik mij gaandeweg steeds beter ging voelen.
Na de cursus heb ik er nog een week intens aan gewerkt, en hij veranderde! De deur werd steeds mooier. Het werd een deur van een kasteel en ik voelde me het prinsesje, en enkele weken daarna kwam “de prins op het witte paard” echt in mijn leven.
Wat fijn dat al die pijn en tranen ruimte hebben gemaakt voor liefde, warmte, gezelligheid, aandacht, intimiteit en rust in mijn leven.”
Henny

Vedic Art heeft mij weer in contact gebracht met mijn creatieve bron.
Mijn bron waaruit de energie stroomt die kan creëren,
die kleuren en vormen weer kan voelen en die inspiratie weer kan opnemen als voeding. Ik voel het aan het enthousiasme waarmee ik mijzelf weer vormgeef na een periode van vermoeidheid. En buiten dat is deze creatieve bron een kanaal dat zijn eigen loop heeft, buiten alles om. Zijn eigen stuwkracht, zijn eigen trilling. Zijn eigen creatie.Een leeg canvas is de spannende uitdaging om voor je te hebben en dan te wachten op de stroom die de handen meevoert!
Veel dank aan Anja Atulya, Curt Kallman en Öland, Annette